Sportkolliehund

Den Collie hund är en utmärkt jakthund, och kan lära sig att göra arbetet i Pointer och Setter, liksom den i vattenspaniel och Retriever. Han kan tränas att utföra de uppgifter som andra raser. Han är duktig på jakt, med en utmärkt näsa, är en bra ohyra-killer och en mycket trogen klocka, vakt, och följeslagare.

Ursprung Collie

Lite är känt med säkerhet om ursprunget av Collie, men hans list och hans utseende tyder på en relation med den vildhund. Buffon var av åsikten att han var den sanna hund av naturen, beståndet och modell av hela canine arter. Han ansåg att Sheepdog överlägsen i instinkt och intelligens för att alla andra raser, och att med en karaktär där utbildningen har jämförelsevis liten andel, är han den enda djur som fötts perfekt utbildade för människans tjänst.

Vid visar denna typ av hund är alltid på toppen av klassen. Han anses vara den mest lätthanterliga och är säkerligen den mest lättrörliga. Andra till denna typ förmån är den släta överdragna sort, en mycket hård, användbar hund, väl anpassad för backen arbete och oftast mycket flotta av foten. Han är inte så söt i humör som svart och vitt, och tar lång tid att få vänner. Det finns inte en mer elegant och fysiskt vacker hund ses än showen Collie av den nuvarande perioden. Producerad från den gamla arbetstypen är han nu praktiskt taget en distinkt ras.

Utseende standard

Skallen skall vara flat, måttligt bred mellan öronen, och gradvis avsmalna mot ögonen. Det ska bara finnas en liten depression vid hållplats. Bredden på skallen beror nödvändigtvis på sammanlagda längden av skalle och nosparti; och hela måste beaktas i samband med hundens storlek. Den kinden bör inte vara full eller framträdande.

Nosen ska vara rättvis längd, avsmalnande till näsa, och får inte visa svaghet eller vara snipy eller lippy. Oavsett färgen på hunden kan vara, måste näsan vara svart. Tänderna ska vara av god storlek, ljud och nivå; mycket liten ojämnhet är tillåten. Käkarna Clean Cut och kraftfull. Ögonen är en mycket viktig funktion, och ge uttryck för hund, de bör vara av medelstorlek, inställd något snett, mandel form och av en brun färg utom i fallet med merles, när ögonen är ofta (en eller båda) blått och vitt eller porslin; uttryck full av intelligens, med en snabb varning ser när du lyssnar. Öronen ska vara små och måttligt breda vid basen och placerade inte alltför nära varandra men på toppen av skallen och inte på sidan av huvudet. När du är i vila de bör vanligtvis utförs kastas tillbaka, men när på alerten vinstmedel och bar semi-upprätt, med tips något hängande i attityd av att lyssna.

Övergripande beskrivning

Halsen skall vara muskulös, kraftfull och rättvis längd, och något välvda. Kroppen skall vara stark, med väl välvda revben, bröst djup, ganska bred bakom skuldrorna, som bör lutande, rygg mycket kraftfulla. Hunden ska vara rakt framför. FORE-Benen ska vara raka och muskulösa, vare sig i eller ut vid armbågarna, med en hel del av ben; underarmen något köttiga, de kotor som visar flexibilitet utan svaghet. De hind-ben bör vara muskulös på låren, ren och seniga under hasen, med väl böjda knälederna. Fötterna ska vara ovalt, sulor väl stoppad och tårna välvda och tätt.

I allmän karaktär han är en smidig aktiv hund, hans djupa bröstkorgen visar lung makt, halsen styrka, hans sluttande axlar och väl böjda hasen indikerar hastighet och hans uttryck hög intelligens. Han borde vara en rättvis längd på benet, vilket ger honom mer av en exakthet än en cloddy utseende. I några få ord, bör en Collie visa uthållighet, aktivitet och intelligens, med fri och sann handling. I höjd hundar bör vara 22 ins. till 24 ins. vid axlarna, tikar 20 ins. till 22 ins. Vikten för hundar är 45 till 65 Ibs., Tikar 40 till 55 Ibs. Den släta collie skiljer sig endast från den grova i sin päls, som bör vara hård, tät och ganska slät.