Sporthundar – En guide till jakthundar och vapenhundraser

Sporthundar - En guide

Idrottshundar uppföddes ursprungligen som jaktkamrater. Vi tittar på varför de också gör så stora husdjur i den här guiden till sporthunden Sporthundar är också kända som pistolhundar – eller gundogar (Storbritannien).

Gun-hundar värderas inte bara som stora jaktkamrater, hundarna från den sportiga hundraser gruppen innehåller också några av världens favoritdjur.
Vi tar en titt på varför pistolhundar gör så stora husdjur och olika typer av sporthundar som du kan välja mellan.

Den Sporting Dog Breed Group

Stamtavla är uppdelade i flera olika grupper.

Medlemmarna i varje grupp har vissa egenskaper gemensamt. Ofta att göra med deras ursprungliga syfte.

Hundar som traditionellt utbildats som jaktkamrater eller pistolhundar tilldelas Sporting Dog-gruppen av hundraser i USA och till Gundog-gruppen av hundar i Storbritannien.

De två grupperna är ungefär lika, men med olika namn. Och på båda sidor av dammen är pistolhundar den mest populära i någon grupp stamtavlar idag.

Jakthundraser

JakthundraserI Storbritannien, Labrador Retriever och Cocker Spaniel (engelska) leder vägen medan i USA är Labrador Retriever och Golden Retriever som överstiger popularitetsinsatserna bland de sportande hundraserna.

Labradors Retrievers dominerar statistiken, och även om det finns förändringar som händer, kommer ingen annan ras ännu i popularitetpengarna. Antingen som husdjur, eller som en fungerande pistolhund och allround jaktkamrat.

Inom sportgruppen är flera andra raser som regelbundet förekommer i de tio stamtapparna. Så precis vad handlar det om pistolhundar som gör dem så populära?

Historisk roll och syfte med pistolhundar

Det finns ett antal skäl att jakthundar är i sådan efterfrågan.

Och varför några av våra bästa jakthundar också är våra bästa följeslagare.

En av de viktigaste orsakerna är att jakthundar tenderar att ha ett mycket tålbart, tågbart temperament.

Mycket av detta går tillbaka till sin historiska roll och syfte som jaktkamrater.

En roll som kräver fysisk kondition, intelligens och viktigast, en vilja att samarbeta med människor

Jägarens följeslagare

Människor har naturligtvis använt hundar som jaktkamrater i århundraden. Utvecklingen av våra moderna vapenhundraser har utvecklats tillsammans med övergång från jakt med båg och spjut, till jakt med vapen.

Gungruppen är uppdelad i flera undergrupper. Tilldelningen till varje undergrupp är beroende av den roll som hunden spelar i skjutfältet.

Här är de fyra undergrupperna

  • Setters och pekare
  • Spaniels
  • Retriever
  • HPRS